Vetrobransko steklo – naj bo varnost na prvem mestu

Vetrobransko avto steklo je eden osnovnih dejavnikov varnosti potnikov v vsakem vozilu in najpomembnejših elementov trdnosti avtomobilskega ogrodja. Vetrobransko steklo je od 80. let prejšnjega stoletja varnostno laminirano. Laminiranje steklaje proces spajanja dveh ali več stekel v en izdelek, ki po svoji namembnosti predstavlja varnostno steklo. Stekla so med seboj zlepljena in povezana s posebno PVB-folijo (polivinilbutiral), postopek proizvodnje takšnih varnostnih stekel pa poteka na povečani temperaturi in pod visokim tlakom. Vezna folija je lahko prozorna ali različnih barv, kar se odraža tudi na steklu samem. V vsakem primeru pa ima visoko stopnjo zaščite pred UV-žarki.

 

Laminirano vetrobransko steklo omogoča dva načina sanacije poškodb – popravilo ali zamenjavo, medtem ko je stransko, zadnje in panoramsko avto steklo kaljeno enoplastno. Ob poškodbi se takšno steklo razleti, vendar pa njegovi drobci ne porežejo potnikov v vozilu. Tako razbito steklo ni več uporabno.

 

Laminirano varnostno vetrobransko steklo –  folija ob močnejši poškodbi ne razpade

Laminirano varnostno vetrobransko steklo omogoči, da ob močnejši poškodbi delci stekla ostanejo na foliji, ki ne razpade. Strokovnjaki s področja avtomobilske tehnologije so s to rešitvijo znatno zmanjšali število in omilili posledice poškodb potnikov zaradi razbitega stekla. Obenem pa se je zmanjšala tudi možnost, da bi voznika ali sopotnike ob prevračanju vozila vrglo skozi vetrobransko steklo. Čeprav je razbito, namreč vetrobransko steklo ob morebitnem prevračanju avtomobila ne izpade, pač pa še vedno ostane sestavni del varnostne kabine.

 

Laminirano varnostno vetrobransko avto steklo je pomembno tudi ob aktivaciji zračnih blazin. Edini varen način odpiranja zračne blazine je, da se ta ob napihovanju nasloni na prednje avto steklo. V primeru, da bi ob trku steklo izpadlo, blazina ne bi imela potrebnega naslona, zato bi bila varnostno bistveno manj učinkovita. Tako lahko tudi nestrokovno vgrajeno steklo povzroči, da je varnostna zračna blazina neuporabna. Zato mora biti menjava avtostekla resnično natančna, monter pa izkušen poznavalec različnih tipov vozil.

 

Vetrobransko steklo homologirano za vsak tip vozila

Poleg strokovne izvedbe del ima Novomat d.o.o. tudi največjo zalogo vetrobranskih stekel v Sloveniji. Vetrobransko avto steklo pa je homologirano za tip vozila, na katerega se vgradi. To pomeni, da bo vaše novo avtomobilsko steklo po zamenjavi skladno s tipom vašega vozila.

 

Prepričajte se sami in nas obiščite!

 

Novomat d.o.o. - povezave do naše spletne strani:
  • Vetrobransko steklo
  • Avto steklo
  • Homologirano
  • Varnostno steklo